NÄYTTELYT- Viikon vai kahden viikon näyttely - kumpi Sinulle sopii paremmin? AKVART´in galleriatilan voi nyt vuokrata myös vain viikoksi. Tätä mahdollisuutta on toivottu, koska toisinaan näyttelyn valvonnan järjestäminen kahdeksi viikoksi on kovin työlästä ja lyhyempi näyttelyaika on myös taloudellisesti kevyempi vaihtoehto.Tavallisin näyttelyaika on kyllä jatkossakin kaksi viikkoa.
Vuoden 2016 näyttelyjen hakuaika on käynnissä. Vielä ehdit varata näyttelyajan vuodeksi 2016, koska hakuaika nyt juuri meneillään. Hyvällä tuurilla aika löytyy jopa vuodelta 2015, vaikka aikoja on jäjellä hyvin vähän. Peruutusaikojakin kannattaa aina kysellä.
Lisätietoa näyttelyjä koskevista käytännön asioista saa näyttelykoordinaattori Maikki Haapalalta haamaikki(at)gmail.com tai näyttelysihteeri Tapani Kajasteelta tapani.kajaste(at)a-konsultit.fi. Myös Akvartin sähköpostiosoitteeseen galleriaakvart(at)gmail.com.voi lähettää tiedusteluja.
Näyttelyjen hakulomake löytyy "Taiteilijoille"-sivulta.
GALLERIAN ULKOASU KOHENTUU JÄLLEEN AKVART´in ulkoasu kohenee vuosi vuodelta! Gallerian tiloissa tehdään
perinteinen vuosihuolto vuoden vaihteessa. Nyt irrotetaan alakerran toisen huoneen lattiapaneelit ja tilalle levitetään kaunis harmaan sävyinen maali. Alakerran ilme tulee yhtenäiseksi, sillä viime vuonna kunnostettin toinen sen huoneista. Myös seiniä maalaataan ja muita pieniä kohennuksia tehdään. Gallerian ilme muuttuu taas entistä ehommaksi.
Remontti valmistuu sopivasti juuri ennen vuoden 2015 ensimmäistä näytelyä "Vastavärit myötätuulessa", jonka pystyttävät Akvartistit eli kuluneen vuoden hallituksen jäsenet ja osuuskunnan sihteeri. Näyttelyaika alkaa 5.1.2015.
AKVARELLIKURSSIT AKVART´in verkkosivuille on perustettu uusi "Kurssit"sivu. Sivulla tiedotetaan akvarellimaalauskursseista, joita järjestävät AKVART gallerian lisäksi Ars Sana ja Suomen Akvarellitaiteen yhdistys. Kurssit-sivu on oikea aarreaitta akvarellikursseista tietoa haluaville. Käy tutustumassa!
AKVART gallerian vuosi alkaa Akvarellimaalauskursseilla 5.1.2015, välittömästi gallerian vuosihuollon jälkeen. Opettajina ovat tunnetut mestarit Oleg Tchoumak, Konstantin Sterkhov ja Maikki Haapala. Tietoa tästä kurssista löytyy myös "Tiedotuksia"-osastolta.
Huomioi, että tälle kurssille voi ostaa lahjakortteja, joiden arvo on 35 €. Se oikeuttaa yhden päivän osallistumiseen kurssille.Vihjaise Joulupukille!
SUOMEN AKVARELLITAITEEN YHDISTYKSEN ja AKVART GALLERIAOSUUSKUNNAN YHTEISTYÖ SAy:n jäsenet muodostavat suurimman ryhmän AKVARTin näytteilleasettajista. Yhdistys on myös AKVART galleriaosuuskunnan yhteisöjäsen ja lähes kaikki osuuskunnan jäsenet ovat SAy:n jäseniä. Hyvin paljon synergiaa näiden kahden välillä on ollut kauan ja on edelleen. AKVART on lisäksi hiljattain anonut SAy:n kannatusjäsenyyttä. Molemmat toimivat akvarellitaiteen tunnettuuden ja arvostuksen lisäämiseksi. Voisiko enää enempää olla yhteisiä intressejä?
AKVART gallerian SAY:lle tarjoama varastoitila kävi yhdistykselle liian pieneksi, joten SAy siirtyi galleriasta suurempiin tiloihin syyskuussa 2014 ja sen osoitekin muuttui. Tämä tapahtuma pani osapuolet pohtimaan tulevia yhteistyön muotoja uudessa tilanteessa. Järjestettiin molempien hallitusten ja toimikuntien jäsenten yhteinen illanistujainen 1.12.2014.
Molemmat toivoivat yhteistyön jatkuvan vähintään yhtä hyvänä kuin aikaisemmin. Kokouksessa käsiteltiin suuria linjoja ja yksityiskohdat jäivät odottamaan seuraavia tapaamisia. Todettiin, että varsinkin yhteistä tiedotus- ja koulutustoimintaa voitaisiin kehittää.
AKVARTin ryhtyi tuumasta toimeen, ja sen verkkosivuille perusttiin "Kurssit"-sivu yhteiseksi tiedotuskanavaksi kaikille koulutusta järjestäville tahoille.
AKVART järjestää 22.1.2015 Tallinnaan risteilymatkan, jonka ohjelmassa on käynti Wuerthi Kunsti Gallerian Promenade-näyttelssä. Risteilyn osanottajamäärä täyttyi nopeasti, joten mukaan ei enää mahdu tällä kertaa. Voit kysellä peruutusaikoja Camilla Ramstedtílta camilla.ramstedt(at)hotmail.com.
NETTIGALLERIA Luit aivan oikein! AKVARTílle on valmisteilla nettigalleria-sivut. Niitäkin varten on jo perustettu oma sivu. Voit käydä vilkaisemassa etusivulla olevaa palkkia.
Minna Pyyköllä oli viime vuonna AKVART galleriassa suuren suosion saanut oravia esittävä näyttely. Hän jatkaa luontoaiheella PÖLLÖJÄ JA PÖLLÖ-ÖITÄ. "Olen pöllöjen kautta sukeltanut yöhön. Voiko akvarelleilla maalata pimeää? Saanko maalauksiin jälkiä kylmistä pöllöretkiöistä, pakkasista ja sinisenä hohtavista hangista, tähtitaivaista, valoisista lämpimistä kesäöistä tai sateisesta syksyn hämärästä?"
Vastaukset löytyvät näyttelystä. Minna Pyykkö kertoo seuraavassa suhteestaan pöllöihin ja niiden maalaamiseen.
Olen maalannut pöllöjä jo pitkään. Minua kiehtoo niissä varmaan sama kuin muitakin ihmisiä. Pöllöt liikkuvat lähinnä öisin. Niiden lento on äänetöntä. Ne voivat kääntää päätään hassusti ympäri ja kuulevat myyrät jopa hangen alta.
Pöllöissä on samaan aikaan jotain juhlavaa, totista ja hassua. Pöllönpoikaset ovat hellyttäviä, vaikka voivat näyttää myös menninkäisiltä, peikoilta tai jopa vanhoilta äreiltä ukoilta.
Olen kuunnellut huuhkajia ja lehtopöllöjä kevättalvisina pakkasöinä. Olen ollut mukana lehtopöllöjen ja viirupöllöjen poikasten rengastuksissa, ja seurannut kaupungissa sarvipöllöpoikueiden varttumista. Olen nähnyt lapinpöllön poikasen tiukan tuijotuksen ja emon valvovan katseen. Itämeren lintusaarilla olen seurannut väsyneitä sarvi-, suo- ja helmipöllöjä huilimassa muuttomatkallaan. Vuosia sitten näin Helsingissä tunturipöllön katulampun päällä. Se hohti valkoisena sinisessä yössä. Eräänä sumuisena lokakuun yönä Sörvessä Saarenmaan eteläkärjessä pöllöt
kieppuivat majakan valokeilassa kuin maailmanlopun karusellissa.
Tänä syksynä sain television Ulos luontoon- ohjelman kuvauksissa pitää kädessäni viirupöllöä, lapinpöllöä ja huuhkajaa. Pääsin jännittämään mitä röntgenkuva paljastaa lapinpöllön vahingoittuneesta siivestä. Mietin mitä se ajatteli, pelottiko sitä kädessäni. Huuhkajan oranssi silmä hehkui kuin aurinko läheltä katsottuna. Ihmettelin linnun voimaa kun se kohosi käsistäni lentoon.
Olen pöllöjen kautta sukeltanut yöhön. Voiko akvarelleilla maalata pimeää? Saanko maalauksiin jälkiä kylmistä pöllöretkiöistä, pakkasista ja sinisenä hohtavista hangista, tähtitaivaista, valoisista lämpimistä kesäöistä tai sateisesta syksyn hämärästä?
Mitä tallentuu niistä öistä, jolloin mitään ei näy ja pimeä on kuin musta huppu kaiken päällä?
Tai öistä, jolloin olen liikkunut hämärässä yrittäen sulautua pöllöksi ja nähdä yhä pimenevässä yössä? Pöllöt ovat olleet porttina öisiin unikuviin ja niihin öihin, jolloin uni ei tule.
Minna Pyykkö
Suomen Akvarellitaiteen yhdistyksen syyskokous pidettiin Helsingissä Aikuisopistossa lauantaina 15.11.2015. Yhdistys on AKVART galleriaosuuskunnan jäsen ja läheinen yhteistyökumppani.
Yhdistyksen syyskokous on hallituksen jäsenten valintakokous. Hallituksen puheenjohtajan toimikaudesta on jäljellä vuosi, joten Taina Rasi jatkaa yhdistyksen puheenjohtajana.
Hallituksesta oli erovuorossa 3 varsinaista ja kaksi varajäsentä. Kukaan heistä ei ollut ehdokkaana, joten hallitukseen valittiin viisi uutta jäsentä.
Yhdistyksen vaalitoimikunnan ehdotus uusiksi jäeniksi hyväksyttiin sellaisenaan. Uudet varsinaiset jäsenet ovat Maisa Kela, Vesa Kunttu ja Piisa Luukka ja varajäsenet Elina Tammiranta-Summa ja Anu Ahonen. Vesa Kunttu on Tampereelta,
Anu Ahonen Juvalta ja muut pääkaupunkiseudulta.
Kaikki valitut henkilöt ovat pitkälti koulutettuja merkittävän ammattiuran tehneitä sekä runsaasti järjestö- ja taiteelliseen toimintaan osallistuneita.
Hallituksen varsinaisina jäseninä jatkavat Hanna Järvi, Kaisa-Leena Kaarlonen ja Ulla Kajava. varajäseninä Matti Lassila ja Kristian Nylund.
Tämän vuoden vaalitoimikunnan jäsenet olivat Liisa Kuusisto, Ritva Pesonen ja Varpu Saarinen.Seuraavavan vaalitoimikunnan muodostavat Ritva Pesonen, Kaisa-Leena Kaarlonen ja Irja Suutarinen.Vaalitoimikunta siis jatkaa toimintaansa.
(lk)
Tapani Kajaste
Näyttelyn työt ovat kuvia matkalta, jonka tein vuonna 2013 ystävien kanssa Castaran kylään Tobagon länsirannalla. Kylä sijaitsee jyrkkien kallioiden rajaaman lahden pohjukassa. Asukkaat kalastavat, vuokraavat huoneita matkailijoille, pitävät puoteja, kahviloita, matkamuistokojuja ja kuljettavat turisteja merelle. Vanhat rouvat
leipovat ja paistavat leipää saviuunissa. Lauhkeat puolivillit koirat pyörivät jaloissa, kanat viipottavat rakennusten liepeillä. Erilaiset värikkäät säihkylinnut, kolibrit, papukaijat lehahtelevat oksistossa. Kalastajien myytyä saaliinsa aamulla kylä muuttuu uneliaaksi. Ihmiset pysyttelevät varjossa. Auringon laskiessa kylpijät tulevat rannalle, kahvilat täyttyvät,
värikkäät lyhdyt palavat, steel pan -rummut kumisevat. Valtaosan kylän elämää tallentavista kuvista maalasin matkan aikana, vedenalaista maailmaa kuvaavat kuitenkin olosuhteiden pakosta vasta kotona valokuvien avulla.
Tapani Kajaste
Marjatta Kantola
Työpäivän jälkeen alkaa toinen maailma. Edessä istuu ihminen: Anni, Ilkka, Elisa, Pertti – kukas tänään onkaan mallina? Mittaus, ääriviiva, valo, väri, vesi – taas alkaa matka katsojan ja katsottavan välillä, piirtäjän ja mallin välillä. Millainen oli työpäivä, opiskelupäivä, näkyykö se meissä molemmissa? Malli saattaa kuvaajansa matkalle, josta tulee lopulta matka piirtäjän ja kuvan välillä. Näillä matkoilla on niin hyvä olla, että
päämäärän merkitys häviää. Tulivatko suhteet oikein? Sillä ei ole enää väliä, mutta jäikö paperiin näkyviin ihminen – malli vai piirtäjä? Ja joskus käy niin, että matka jatkuu katsojan ja kuvan välillä, kun piirtäjä matkaa jo muualla. Marjatta Kantolan (s. 1952) akvarelli- ja guassimaalaukset on maalattu ja piirretty Helsingin työväenopiston ja Vantaan aikuisopiston kursseilla, arkisten työpäivien jälkeen. NAISET ja MIEHET -näyttelyn työt esittävät kurssikertojen
varrella malleina olleita ihmisiä, joista tietää ehkä vain etunimen, mutta joiden leuan linjat ja huulten kaaret ovat sitäkin tutumpia. Näyttelyssä pohditaan piirtäjän ja mallin välistä suhdetta työväenopiston kurssien kontekstissa. Kun vesiväri leviää, paperiin imeytyy aina myös jotain muuta.
Onnea ja kiitos 100-vuotias työväenopisto, kiitos opettajille ja suurin kiitos malleille.
Marjatta Kantola
Riittävän vanha
ymmärtämään
yhä vähemmän, näkemään
miten valo muuttuu,
avaamaan kaikessa rauhassa oven
yksinkertaisille ilonaiheille:
lämmin tuuli,
huoleton päivä
sopivastii villiintyneessä puutarhassa,
hyvät muistot,
ja läheiset, lähellä.
Bo Carpelan
Tervetuloa avajaisiin 6.10.2014 kello 18-20!
AKVART-galleria Humalistonkatu 1, 00250 Helsinki
Valvomme itse näyttelyä, ja olemme iloisia jos haluatte keskustella kuvistamme.
galleriaakvart(at)gmail.com Gsm 0453200870
Avoinna ti, to, pe 11-17 ke 11-19 la, su 11-16
Viikon 37/2014 koulutuspäivillä - Paperipäivä & Sommittelupäivät - on vielä tilaa!
Ilmoittautumiset: haamaikki(at)gmail.com tai p. 050-4922027.
Akvart aloittaa toimintansa kuudennen vuoden aktiivisesti: viime tipassa peruuntuneen näyttelyn tilalle järjestetään paljon toivottua koulutusta AKVART galleriassa, Humalistonkatu 1, 00250 Helsinki. TUTUSTU OHJELMAAN, joka on oheisena ja ilmoittaudu pian, sillä ensimmäinen kurssipäivä on jo 9.9.2014! Osallistu yhtenä tai vaikka kaikkina neljänä päivänä. Kurssipäivinä akvarellia lähestytään uudella ja virkistävällä tavalla. Kaikki lähemmät tiedot löytyvät seuraavasta ohjelmasta.
KURSSIOHJELMA
PAPERIPÄIVÄ tiistaina 9.9.2014
Akvart Galleriassa, Humalistonkatu 1, Helsinki.
Tutkimme eri akvarellipaperilaatuja: Arches, Fabriano vai Saunders?
KLO 12.00 Tarvikekauppa avataan
klo 16-19 Teknistä oppia, akvarellipapereista ja kokeiluja väreillä.
Ohjelmasta vastaa Maikki Haapala, Hanna
Järvi ja Benita Suomi
Materiaalimaksu 20 € ovella.
AKVARELLIN SOMMITTELUPÄIVAT 10-12.9.2014 klo 10-17
PAIKKA: Akvart Galleria, Humalistonkatu 1, Helsinki
OPETTAJA: Maikki Haapala
HINTA: 40 €/pv ja kaikki 3 päivää yhteensä 100 € (puoli pv 25 €)
ILMOITTAUTUMISET: haamaikki(at)gmail.com tai p. 050-4922027
Kurssin aikana mahdollisuus ostaa akvarellipaperia sekä venäläisiä akvarellivärejä.
I PÄIVÄ: 10.9.2014
Akvarellin perusteita
Klo 10.00 Maikki Haapala alustaa:
1) MILLÄ MIELELLÄ TÄNÄÄN?
“Lämmittelyä”, Väriassosiaatio, akvarellitekniikkaa
Klo 11.15
2) VÄRI TARKASSA “LÄHIKUVASSA”
sommitellaan kylmä-lämmin kontrastissa maisema
klo 12.15 -13.15 Lounas, ei sisälly hintaan.
Kahvitarjoilu kurssin aikana.
klo 13.15.-16 TEHTÄVÄ: Syksyn satoa (asetelma tuoreista vihanneksista), tarkastelun kohteena värisommittelu ja värin murtaminen, (ensin teoriaa ja käytännön harjoittelua)
Työskentelyä + kahvi
n, klo 16-17 Yhteisarviointihetki
II PÄIVÄ 11.9.2014: Akvarellin edistysaskeleita
10.00-12.30 VÄRISOMMITELUTEHTÄVÄ: MAISEMAN VÄRIT unessa
(+alustus tehtävään kuvin ja sanoin, tarkastellaan expression merkitystä taiteessa, mielikuvitusta ja hulluttelua)
Tarkastelun kohteena harmonia-ristiriita -tilanteen syntyminen
Lounastauko
13.30-16.00 TEHTÄVÄ: PUTKET-PUTKET
(+alustus tehtävään, sommittelun saloja, akvarelliviivalla sulavia koiranputkia)
Työskentelyä + kahvia
16.00-17.00 Töiden tarkastelua
III PÄIVÄ: 12.9.2014 Viridianin uusi elämä
10.00-12.30 TEHTÄVÄÄN ALUSTAMINEN
(sanoin ja kuvin)
Maisema uudella tavalla. Riisutaan väreistä
Vain 2 väriä, joista toinen on VIRIDIANIN vihreä.
Lounastauko
13.30-16.00 TEHTÄVÄ: Raju viridian taltutetaan sadaksi uudeksi vihreäksi.
(alustus tehtävään, lähestytään abstraktia ilmaisua)
Työskentelyä + kahvi
16.00-17.00 Töiden tarkastelua
TERVETULOA INSPIROIVAAN SEURAAN!
Kaikki akvarellistit ovat tervetulleita. Akvart galleriasta voit hakea tarvittaessa erillisen kurssiohjelman
AKVARTIN KURSSIVIIKKO 15.–18.9.2014
Koulutusviikkojen jälkimmäisen kurssiviikon ohjelma on julkaistu kohdassa Ajankohtaista/Tiedotuksia.
TERVETULOA INSPIROIVAAN SEURAAN!
Kaikki akvarellistit ovat tervetulleita. Akvart galleriasta voit hakea tarvittaessa erillise
AKVART galleria järjesti Taiteiden yönä, viime torstaina, lapsille ja lapsenmielisille aikuisille maalaustapahtuman. Hiljaisia hetkiä galleriassa ei ollut juuri lainkaan klo 17-21 välillä. Ruuhkaa syntyi aika ajoin niin, että pieni alle kaksivuotias Lailakin joutui odottelemaan, kun oikeasti olisi jo pitänyt mennä kotiin iltapalalle ja nukkumaan. Suurin osa maalareista oli lapsia ikähaarukan ollessa 1.7v-10v. Joukkoon mahtui muutama aikuinenkin, mm. eräs nuoripari, joka nautti suunnattomasti tilaisuudesta maalata yhdessä. He olivat myös hyvin kiitollisia saamastaan opetuksesta.
AKVART galleriaosuuskunnan jäsenet Keiju ja Ulf Nyman toimivat tilaisuudessa ohjaajina varsin ansiokkaasti halliten rauhallisesti tilanteen, jolloin kaikki 8 maalauspaikkaa olivat täynnä ja oli syntynyt jopa pientä jonoa.
Illan aikana syntyi toinen toistaan värikkäämpiä akvarelleja kun rekvisiitaksi oli valittu punajuuret, porkkanat ja nauriit.
t.
Moona ja muhkea porkkana, taempana Laila äitinsä sylissä
Eipä olisi uskonut, että pikku Lailakin teki Uffen ohjauksessa hienon sinivihreän abstraktin teoksen, puhumattakaan Moonasta, jonka jättiporkkana hehkui isona ja oranssina!
Lapset olivat innoissaan nähdessään värien leviävän veden myötävaikutuksesta paperilla ja sivusta seuranneet kokivat suurta iloa katsellessaan heitä .Tälle tapahtumalle toivottiin jatkoa.
LK
AKVART galleriaosuuskunnan 5-vuotisjuhlaa ja -juhlanäyttelyn avajaisia vietettiin galleriassa helteisessä Helsingissä 29.7. 2014.
Aluksi Aleksandra Vaher soitti huilua. Musiikki kuului kadullekin ja osa vieraista kuunteli sitä ulkona välttäen näin gallerian tungoksen ja kuumuuden.
Varapuheenjohtaja Ritva Rautakoski toivotti kutsuvieraat tervetulleiksi ja toi tilaisuuteen AKVART galleriaosuuskunnan
puheenjohtajan, Liisa Kuusiston, tervehdyksen. Hän kertoi gallerian toiminnasta ja tulevaisuuden näkymistä. Galleria on edelleen Suomen ainoa akvarelligalleria, akvarellistien oma paikka. Tulevaisuus näyttää hyvältä sekä gallerian että akvarellin kannalta. Niinpä AKVARTlle kohotettiin malja.
Näyttelykoordinaattori ja gallerian todellinen perustaja Maikki Haapala kertoi, kuinka AKVART galleria syntyi vuonna 2009. Oli löytynyt sopiva tila Humalistonkadulta, vuokrasopimus piti allekirjoittaa kiireesti ja jäseniä ja osuusmaksuja piti saada pikaisesti
vuokran maksua varten.. Ensimmäiset sataset saatiin kasaan ja toiminta pääsi käynnistymään. Vaikeitakin aikoja on ollut, mutta tällä hetkellä galleria on vankalla pohjalla. Kaikki halukkaat ovat tervetulleita galleriaosuuskunnan jäseniksi, toivotti Maikki.
Perustajajäsen Pekka Ryynänen puhui kaikkien 5-vuotisjuhlanäyttelyyn osallistuvien taiteilijoiden puolesta ja toivotti kaikille onnea ja menestystä jatkossakin. Hän välitti myös SAy: n puheenjohtajan Taina Rasin onnittelut ja ojensi kukat varapuheenjohtaja Ritva Rautakoskelle. Ja jälleen nostettiin malja 5- vuotiaalle AKVARTille.
Osuuskunnan jäsen Ulf Nyman esitteli näyttelyssä olevia omia taulujaan. Hän oli mielissään mahdollisuudesta olla mukana osuuskuntalaisten juhlanäyttelyssä ja toivoi saavansa kutsun myös 10-vuotiuhliin.
.
Tilaisuuden emäntänä toimi Benita Suomi
”Shampanja”, mansikat ja kirsikat maistuivat vieraille 56:n teoksen näyttelyyn tutustumisen lomassa. Trio Treiman viihdytti lauluillaan vieraita ja loi tilaisuuteen leppoisan fiiliksen.
Benita Suomen aineiston pohjalta LK
ELÄMÄÄ TÖÖLÖSSÄ akvarellikurssi pidettiin viime viikonloppuna, vaikka taivaalta ”satoi kissoja ja koiria” ja lämpötila oli peräti 10 astetta.
Tunnelma ja asenne olivat kohdallaan, kun reilusti yli neljäkymmentä kurssilaista ahtautui AKVART gallerian yläkertaan. Istumapaikkoja ei riittänyt kaikille, osa joutui seisomaan kuunnellessaan kurssin opettajan Maikki Haapalan äärettomän kannustavaa ja innostavaa opetusta. Yleisö oli naisvaltainen, mutta muutama mieskin oli mukana.
Päätettiin etsiä maalauspaikkoja, katosten alta, mm. ihanasta Regatta-kahvilasta, porttikäytävistä, sisätiloista kuten Korjaamolta ja muista kahviloista sekä Kasvitieteellisestä puutarhasta.
Ensimmäinen maalauspäivä ohi. Tässä odotetaan palutetta päivän töistä
Ensimmäisenä päivänä omakohtainen kokemukseni oli maalata kahvila Regatan vihreän sadekatoksen alla, johon tuuli suoraan mereltä ja sadekin ulottui välillä akvarelleillemme antaen niihin oman säväyksensä. Tutustuin samalla pariin ihastuttavaan kollegaan. Onneksi meillä oli tilaisuus käydä välillä hörppäämässä
lämmintä kahvia ja nauttia paikan kuuluisista korvapuusteista. Antoisaa ja hauskaa oli, vaikka päivän päättyessä Regatan maalarit olivat syväjäädytetyssä tilassa!
Suuri osallistujamäärä ja sade yllättivät järjestäjät; sateen varalta ei oltu kuviteltu tarvittavan varautua, mutta sopu antoi kiitettävästi sijaa.
Jokaiselta kurssilaiselta otettiin gallerian näyttelyyn ELÄMÄÄ TÖÖLÖSSÄ vähintään yksi työ, useilta pari kolmekin ilman suurempaa jyrytystä.
Työt ripustettiin pienillä pyykkipojilla seiniä peittäviin verkkoihin ja tulos on nähtävissä 11.7. asti. Elämää Töölössä on ainutlaatuinen akvarellinäyttely Tunnelma on kuin kirpputorilla ja seinistä voi tulla mieleen myös tilkkutäkit. Akvarelleja on paljon ja niiden katseluun kannattaa käyttää aikaa ja mielikuvitusta, koska maalaukset ovat aivan naturelleja ilman paspiksia saati kehyksiä.
Tunnelma näyttelyssä on kuin kirpputorilla
Maalauskohteet olivat mitä moninaisemmat, upeat puistot, rakennukset kuten Lastenklinikka, Töölön kirkko, Korjaamo, vanha raitsikkahalli ja tosi paljon muuta. Töölöläiset saattavat kokea näyttelyssä nostalgiaa ja hyvää oloa?
AKVART galleria järjesti ensimmäisen kerran tämänlaisen tapahtuman. Kurssin palautelomakkseista voi vetää johtopäätöksen, että tätä halutaan ehdottomasti lisää, Maikki Haapalan opetusta ylistettiin ja toivottiin, että sateen sattuessa olisi varatila käytettävissä.
ELÄMÄÄ TÖÖLÖSSÄ näyttely päättyy 11.7. klo 16.00.
Liisa Kuusisto
Ei ollut Juhannus kaunis, lämmin ja herttainen, Lappeenrannan seutuvilla satoi rakeita ja lämpötila oli vain 8 astetta. .
Mutta nyt kuitenkin säätieteilijät lupaavat poutaista säätä ELÄMÄÄ TÖÖLÖSSÄ akvarellikurssin päiviksi 29.6. ja
30.6.Lämpötilankin pitäisi olla tuolloin siedettävät 17 astetta, ei heltlettä, muttei myöskään kohtuuttoman kylmä.
Luonto on hehkeimmillään ja maalaaminen onnistuu hyvin villapaidassakin.
TERVETULOA MUKAAN!
(Ennakkoilmoittautuminen ei ole tässä vaiheessa välttämätön. Voit tulla suoraan kurssille 29.6. klo 10.)
Jos haluat lisätietoja, kysy Hanna Järveltä puh. 040 552 9154
"Juhannus on kohta herttainen,
Kirkas taivas on sininen.
Pirtti on jo pesty puhtoinen
Pihamaakin laastu on.
Koivujen lehvät portailla huiskii,
Kesän juhlasta pihlaat kuiskii,
Metsiköstä kielot kannettiin,
Sinikukat huoneisiin."
Tuo laulu saa aikaan käsittämättömän hyvän olon tunteen, eikö vaan?
Hyvää Juhannusta kaikille!
AKVART gallerian porukka Liisa, Maikki, Rirva, Benita, Tapani, Matti, Hanna, Irja ja Vuokko
on kerännyt taiteilijaryhmä, joka koostuu kahdeksasta kainuulaisesta akvarellistista ja yhdestä keraamikosta. Vanhimmilla ryhmän jäsenillä on pitkä yhteinen historia saman taideyhdistyksen leivissä. Vuosien varrella ryhmä on hieman elänyt, osa jäänyt pois ja uusia tullut tilalle. Nuoremmat ovat liittyneet matkan varrella aktiivisen joukon projekteihin, kuten tähänkin Kainutlaatuinen Kainuu-tapahtumaan Helsingissä.
Kun Akvart galleria markkinoi agendakseen pyrkimyksen esitellä koko Suomen akvarellitaiteilijoita helsinkiläiselle yleisölle, tarttuivat kainuulaiset tähän mahdollisuuteen, kokosivat ryhmän ja keskittivät voimansa aktiiviseen taiteen tekemiseen ja näyttelyn suunnitteluun. Omalta osaltaan Kainuu väreissä -näyttely haluaa tuoda esille kainuulaista akvarelliosaamista ja osallistua taiteen kenttään myös laajemmin, niin tekemällä kuin keskustelemalla.
Ryhmän jäsenet:
Anni Arffman, akvarellisti
Ritva Immonen, akvarellisti
Arja Korolainen, akvarellisti
Maaria Leinonen, akvarellisti
Irma Oikarinen, akvarellisti
Margit Pasanen, akvarellisti
Pirkko Suvanto, akvarellisti
Anja v. Zansen, akvarellisti
Anja Nissi, keraamikko
Olemme ryhmässämme kaikki tyylillisesti erilaisia taiteilijoita ja myös lähestymme teemaamme omista lähtökohdistamme käsin, mutta akvarelli antaa meille yhteisen nimittäjän. Olemme keskittyneet hiomaan tekniikkamme mahdollisimman keveäksi ja kunnioittaneet akvarellin omaa latua ja vaatimuksia. Pidämme haasteista ja kompuroinnista villin, kahlitsemattoman vesivärin kanssa, veden ja pigmentin yhteistyö tahattomissa liukumissa ihastuttaa ja antaa tälle taidemedialle erityisen nautittavia mahdollisuuksia sisällön manifestointiin. Keraamikkomme Anja Nissi tuo näyttelyyn huumorin ja mukavan roson akvarellin viehkeään väriharmoniaan.
Teostemme sisällöt ammennamme luonnosta panoroiden tai zoomaten. Kainuulaisen luonnon suuruuden ja hiljaisuuden olemme kokeneet eri tavoin, mutta aina rehelisesti.
Näin voi sanoa myös Anni Arffmanin rankasta kannanotosta Talvivaaran-tilanteeseen. Näyttelyssämme näkyy myös, kuinka ympäristön visuaalisuus, muotojen runsaus, värien syvyys irtaantuvat viitekehyksistään ja alkavat toimia symboleina suuremmille totuuksille, antoivat jopa mahdollisuuden kokea jotakin siitä, mikä taiteessa on sakraalia.
Kainuu Väreissä-ryhmä osallistuu Kainutlaatuinen Kainuu Helsingissä 2014 -tapahtumaan yhteisnäyttelyllään, 10.-29.6.2014. Akvart galleriassa Humalistonkatu 1. 00250 Helsinki
Kainutlaatuinen Kainuu Senaatintorilla -tapahtuma tuo torille eritunnelmaisia, elämyksellisiä teemakokonaisuuksia, joista olemme yksi varteenotettava vierailukohde. Ihana olla mukana tässä suuressa spektaakkelissa.
Ritva Immonen
Kokkolalaisen taiteilijaryhmän näyttelyn 8 KOKKOLASTA 26.5-8.6.2014. yhteydessä on mahdollisuus tutustua taideteoksen valmistumisprosessiin. Ryhmän jäsen ESA TIAINEN on mestariakvarellisti, joka antaa työnäytteen galleriassa 27.5 klo 16-18.
Tervetuloa seuraamaan vanhan konkarin "näin-minä-maalaan"- demonstraatiota. Vapaa pääsy.
MH
AKVART gallerian loppuvuoden 2014 näyttelyluettelo on päivitetty.
Näyttelyt- sivulla on nyt kaikki loppuvuoden näyttelyt.
Käykääpä katsomassa!
AKVART galleria 28.4.–11.5.2014
Humalistonkatu 14. 00250 Helsinki
Millainen on maiseman sielu? Miten se löytyy? Ainakin maalaamalla. Olen yli 20 vuotta maalannut kesäisin akvarelleja Niederbayernissa Tettenweisin kylässä. Se on kumpuilevaa, suomalaisen silmään ystävällistä ja idyllistäkin viljelymaisemaa, josta pitkä historia on aistittavissa. Monet nykyiset talot ovat samoissa paikoissa kuin asutukset jo tuhat vuotta sitten.Talojen sijaintipaikat jäsentävät näkymää.
Niederbayernille luonteenomaista ovat avarat näkymät, taivaanranta, ilmaperspektiivi. Kannattaako sitä samaa taivaanrantaa maalata uudestaan ja uudestaan? Totta kai maiseman valoa kannattaa maalata. Se on aina erilainen. Sinitaivaskin on eri päivinä erilainen.
Näyttelyssä on mukana kuvia myös käynneiltäni vuoristossa Etelä-Tirolissa ja Allgäussa. Vuoret käänsivät tasaisen maan kasvatin tilantajun nurin niskoin, maiseman mittasuhteita ja korkeuseroja
oli vaikea hahmottaa. Taivaanrantakaan ilmaperspektiiveineen ei näkynyt kun oli aina vuoret edessä. Olen maalannut akvarelleja teinitytöstä asti, sittemmin paljon muutakin. Taidekoulutus 90-luvun
alussa toi ilmaisuvalikoimaani temperamaalauksen ja installaatiot. Maisema on ollut perusaiheeni, jota olen maalannut paljon myös öljyllä. Viime vuosina olen palannut akvarelliin, ja suhteeni siihen on syventynyt. Tämä näyttely on kunnianosoitus katoavalle paratiisilleni Tettenweisin kylässä Passaun piirikunnassa. Olen kokenut siellä iloa, kiukkua, onnea, surua ja ainutlaatuisia ystävyyssuhteita. Tätä kaikkea on ympäröinyt maisema, jonka maalaamisesta olen nauttinut.
TERVETULOA AVAJAISIIN MAANANTAINA
28.4.2014 klo 17–19
Leena Palonen
AKVART galleria 14.4.–27.4.2014
Humalistonkatu 1. 00250 Helsinki
Näyttely kuuluu osana Kainuun Kulttuurin Kevääseen Helsingissä 19.2-4.5.2014
Vuoden 2013 Kainuun kulttuuripalkinto on myönnetty kuvataiteilija Liisa Linkolalle Kajaanista, ensimmäisenä kuvataiteilijana. Se myönnetään ansiokkaasta taiteellisesta ja kulttuurisesta toiminnasta. ”Nyt meni oikeaan osoitteeseen”, sanoivat kainuulaiset.
VÄRIYMPYRÄLLÄ-näyttelyn työt ovat helposti lähestyttäviä valoisia, avoimen kutsuvia akvarelleja, jotka syntyvät vedestä ja väristä kuultavin kerroksin. Näyttelyn veikeät lankavyyhdit soivat kauniisti väriympyrän kirjolla. Konstailematon ja rehellinen suhde muihinkin ympäristön tarjoamiin kohteisiin toimii eikä töihin jää
kaipaamaan mitään lisää. Yksinkertaisuus antaa valheellisen illuusion helppoudesta. Akvarellimaalauksen tekniikkaan perehtyneet tietävät, miten työläs
prosessi on säilyttää kuultavien hentojen kerrosten hengittävyys. Akvarelli on villi työkaveri, jonka kesyttämiseen Liisa Linkola on syvästi vihkiytynyt.
Ittenin väriympyrä "Ympyräksi kietaistu loistava sateenkaari, Johannes Ittenin väriympyräklassikko on kuva siitä periaatteesta, miten kolmea pääväriä keskenään sekoittamalla saadaan syntymään puhtaat välivärit. Se on kuva myös siitä, miten puhtaitten pää- ja välivärien maailma muuntuu ja laajenee murrettujen värien maailmaksi. Sävyjen kirjo on loputon. Väreihin ja niiden rinnastamiseen kätkeytyvien mahdollisuuksien lisäksi ovat minulle maalatessani tärkeitä jatkuva ympäristön havainnointi sekä aivan konkreettiset vesivärimaalausmateriaalit, vesi, väri ja paperi."
Viiniköynnökset mielenmaisemana"
Langat sarjan maalauksista useimmat sijoittuvat väriympyrän puhtaitten värien kehälle. Sarja sai alkunsa kun viime elokuussa löysin ullakkoa siivotessani laatikollisen raakasilkkilankavyyhtejä, sisareni vuosien takaisia värjäyskokeiluja. Köynnös-sarjassa olen liikkunut enemmän murrettujen värien alueella. Köynnösten ensimmäiset luonnokset ja maalaukset ovat syksyltä 2012, jolloin olin Toscanassa Italiassa. Matkan jälkeen olen palannut aiheeseen yhä uudelleen. Viimeisissä Köynnös-sarjan maalauksissa olen lähes kokonaan luopunut paikallisväreistä; viiniköynnöksestä on tullut minulle eräänlainen mielenmaisema.”
TERVETULOA AVAJAISIIN MAANANTAINA
14.4.2014 klo 18–20!
MH, LL
SUOMEN AKVARELLITAITEEN YHDISTYKSEN VUOSIKOKOUS PIDETTIIN 5.4.2014 Helsingin Yliopistolla
SAy:n vuosikokouksessa 5.4. oli osanottajia tavallista enemmän, lähes 10% jäsenistöstä. Arvattavasti asialistalla oleva sääntömuutos oli saanut porukan liikkeelle. Haluttiin tietää mistä oli kysymys.Kokouksessa käsiteltiin sääntömääräiset asiat, mm. vuoden 2013 toimintakertomus ja tilinpäätös. Hallitus sai vastuuvapauden ja lukuun ottamatta pieniä lisäyksiä toimintakertomukseen hallituksen esitykset sääntömääräisistä asioista hyväksyttiin.
Yliopiston luokkahuone oli täpösen täynnä.
Kuvassa mm. Auli Muurinen-Kitula, Kimmo Pulli, Tuula Palmunen-Saari ja Maikki Haapala, Tarja Kleemola ja moni muu.
Sääntömuutos jätettiin pöydälle odottamaan syyskokousta ja jäsenille etukäteen tiedottamista muutoksista ja niiden perusteluista.
Yhdistyksen Koulutus- ja Näyttelytoimikunta saivat kiitosta toiminnastaan.
Tove Janssonin syntymästä sata vuotta
Kokouksen oheisohjelmana oli Tuula Karjalaisen mielenkiintoinen esitelmä Tove Janssonista, jonka syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi sata vuotta. Tuula Karjalainen on kirjoittanut Tove Janssonin elämänkerran, joka julkaistiin viime vuonna. ”Tove Jansson on Suomen tunnetuimpia taiteilijoita, ja hänen kirjojaan on käännetty tällä hetkellä jo yli neljällekymmenelle kielelle. Jansson oli monilahjakkuus – kuvataiteilija, kirjailija, kuvittaja, käsikirjoittaja, laulujen sanoittaja ja miltei mitä vaan. Tuula Karjalainen kertoi miten Janssonin elämä ja taide nivoutuivat tiiviisti toisiinsa ja miten esimerkiksi Muumilaakso ja sen asukkaat syntyivät toisen maailmansodan aikoihin, jolloin kirjailijan itsensä oli paettava
julmaa aikaa mielikuvitukseensa. Tove Janssonille perhe ja ennen kaikkea äiti olivat tärkeät. Niinpä muumeista on löydettävissä omien perheenjäsenten piirteet.. Ihmisenä Tove Jansson vaikutti aikansa arvoihin ja asenteisiin, eli tinkimättömästi omien arvojensa ja valintojensa mukaan”.
Tuula Karjalaisen esityksen innoittamana allekirjoittanut käy lähipäivinä kirjakaupassa ja aivan varmasti myös Ateneumissa 100- vuotisnäyttelyssä!
Ohjelmassa oli lopuksi käynti Suomenlinnan Rantakasarmissa ”Merelle”-näyttelyssä. Niinpä kokousväki suunnisti juoksujalkaa Suomenlinnan lautalle.
LK
Tälle sivulla on linkkejä mielenkiintoisiin akvarellitaiteeseen liittyviin kohteisiin. Kohdassa "Akvarellikurssit" julkaisemme yhteistyökumppanimme Suomen Akvarellitaiteen Yhdistyksen aihetta käsittelevän linkin. Linkkien määrää lisätään kun ehditään.