AKVARTin uusi vuosi alkoi hyvissä merkeissä; Jussi Suominen on AKVARTin vuoden vaihteen taiteilija, joka asuu talvet Espanjassa. Hänen päätoimensa on tällä hetkellä gallerian pito ja maalaaminen Espanjassa. Hän järjestää siellä myös akvarellikursseja pohjoismaalaisille. Suomalaisen kiintoisa näyttely on nyt ensimmäistä kertaa AKVARTissa, nähtävänä 13.1. saakka.
”Taivas on kattoni, hiekka lattiani ja meri ovi äärettömyyteen”. Näin Jussi Suominen kuvaa elämän asennettaan yhdellä lauseella.
Tämä tunne syntyi jo lapsena kun hän vaelteli yksin metsässä ja rannoilla tutkien ja ihastellen valoja ja varjoja. Kivet, kävyt ja vesiämpäri olivat hänen lelujaan. ”Ainutlaatuinen luonto, jossa elämme, inspiroi minua ja antaa vapauden tulkita maalauksillani sisäistä luontoani. Aallot, joiden näen keinuvan meressä, ovat osa sisäistä merenkäyntiäni ja päinvastoin. Haluan ottaa pois. Haluan lisätä. Haluan olla käymistilassa. Mikään ei ole valmista.” Jussi Suominen kertoo syntyneensä aavan meren rannoille, Yyterin sannoille” taiteen ja musiikin
keskelle joulukuun 12 päivänä 1948. Hän on tehnyt elämäntyönsä Ruotsissa; opiskellut taideterapeutiksi ja työskennellyt autististen ihmisten parissa taideterapeuttina ja hoitajana noin 20 vuotta. Terapeuttina työskentely on edesauttanut häntä siten, että hän haluaa mielellään julkituoda tauluillaan ihmisen sisäistä tilaa. Jussin matka Yyterin sannoilta on vienyt hänet Espanjan rannoille. Puolet reilusta 60 vuodesta hän on viettänyt Ruotsissa. Hänen päätoimensa on tällä hetkellä gallerian pito ja maalaaminen Espanjassa.
”Linnun, jonka voit tunnistaa monessakin näyttelyni taulussa, on minulle symboli vapaudesta ja ajattomuudesta. Miksi vesiväri? Vesi vie mukanansa. Se kuljettaa minua väreineni, eikä päinvastoin. Olen nöyrästi mukana ohjaillen venhoa tilanteen ja kykyni mukaan”.
Liisa Kuusisto
TOIVOMME KAIKILLE YSTÄVILLEMME JA YHTEISTYÖKUMPPANEILLEMME
ILOISTA JOULUA JA
ONNELLISTA UUTTA VUOTTA!
AKVARTin väki
AKVART galleriaan pystytetään perinteinen Joulubasaari 10.12.2012. Esillä on akvarelleja ja muuta taidetta, vaikkapa Joulupukin konttiin vietäväksi. Basaari suljetaan vasta 22.12. Tervetuloa!
Joukko akvarellisteja vietti viikonlopun 23.11.-25.11. 2012 opiskellen Ittenin väritteoriaa. Kysymyksessä oli jatkokurssi, joten aivan alkeista ei tarvinnut aloittaa. Opettajana oli taidemaalari Päivi Siren, joka on hyvin perehtynyt Ittenin värisalaisuuksiin. Kurssin järjestäjä oli Espoo Art.
AKVART galleriassa tapahtuu mukavia asioita vuoden 2013 alusta lukien.
Galleria Club tarjoaa vuoden jokaisena kuukautena akvarellisteille hyödyllisiä esitelmiä ja luentoja.
Galleria Club sai alkunsa AKVART osuuskunnan jäsenillassa syyskuussa. Osuuskuntalaiset olivat klubitoiminnasta varsin innostuneita; koulutus kiinnosti, mutta yhtä paljon muiden maalareiden
tapaaminen nykyistä useammin. AKVARTin hallitus on pannut töpinäksi; Ensimmäinen klubi-ilta on jo torstaina 10. tammikuuta, jolloin Irja Tikka kertoo käsin tehdystä paperista näytteiden kera.
Galleriaklubin tapahtumiin osuuskunnan jäsenillä on etuoikeus, mutta muutkin ovat sydämellisesti tervetulleita.
Lähemmät tiedot kevään klubitoiminnasta ohjelmineen löytyvät oheisesta liitteestä.
AKVARELLI-AKATEMIAN 10-vuotisnäyttely on AKVART gallerian vuoden 2012 viimeinen näyttely ja se jatkuu 9.12. asti.
Akvarelli-Akatemia sai alkunsa 10 vuotta sitten , kun Italian Spellossa Osmo Visurin akvarellikurssilaisten joukosta viisi akvarellistia päättivät perustaa oman yhdistyksen. Perustajat olivat Osmo Visuri, Kari Asikainen, Maria Asikainen, Riitta Hinkkanen ja Piisa Luukka. Pekka Pulkkila on tullut myöhemmin mukaan.
Kuvassa vasemmalta Kari Asikainen, Maria Asikainen, Riitta Hinkkanen, Piisa Luukka ja Pekka Pulkkila. Osmo Visuri puuttuu kuvasta
HYVÄT NYKYISET JA TULEVAT AKVARTin NÄYTTELYNPITÄJÄT
(Esitetty Suomen Akvarellitaiteen yhdistyksen Syyskokouksessa 10.11.2012)
Tuula Palmunen-Saari
AKVART osuuskunnan puheenjohtaja
Kovan ”kysynnän” vuoksi, olen luvannut
kertoa AKVARTin toimintaperiaatteista ja gallerian arkipäivän elämästä.
Historiaa
AKVART galleria on toiminut runsaat kolme vuotta. Eräs päätavoitteistamme on ollut lisätä akvarellituntemusta. Tämä onkin toteutunut kun galleriassa on ollut tänä
aikana noin kahdeksankymmentä näyttelyä, taiteilijat ovat tulleet kaikkialta maasta ja näyttelyjen kävijämäärä on koko ajan kasvanut. Tyylejä ja tekniikoita on ollut esillä melkoinen kirjo.
Galleria perustettiin Suomen Akvarellitaiteen yhdistyksen
jäsenien tarpeiden mukaisesti periaatteella, että ennen kaikkea näyttelyhinta voidaan pitää kohtuullisena ja että toiminta, mm rahaliikenne pysyisi mahdollisimman kevyenä. Kuinka sitten tähän päästään?
Syksyistä väriloistoa AKVARTISSA
Syksyn viimeistellessä väriloistoaan Akvart galleriassa alkaa Anne Ollilan ja Liisa Aron oma värisinfonia, Väri ja viiva.
Liisa Aron ja Anne Ollilan syksyistä värisinfoniaa
Kumpikin taiteilija on maalannut kauan, tosin alkuun öljytöitä, mutta nyt jo pitkään akvarelleja. Akvarelli on vaikea, vaativa ja loputtoman jännittävä.
Anne Ollila kuvaa sitä mitä näkee, mitä muistaa, jotakiin hetkeä, liikettä. Aihe kumpuaa piilotajunnasta ja saa vaikutteita läsnäolevasta. Liisa Aro piti itseään alkuun piirtäjänä ja oudoksui värejä, mutta nyttemmin hän on pitkään maalattuaan ottanut haltuunsa myös värit. Taiteilija on ikuinen kokeilija. Töihin tulee usein myös huumoria tai vähän naivistisia piirteitä.
Kumpikin taiteilija on kurssittanut itseään jatkuvasti niin kotimaassa kuin ulkomailla, ja opettajat ovat olleet maan parhaimmistoa Pentti Kokosta ja Marjukka Paunilasta Marja Maliin. Molemmilla on ollut lukuisia näyttelyitä mm. useissa julkisissa tiloissa ja he ovat osallistuneet
mm. Akvarellitaiteen yhdistyksen jurytettuihin yhteisnäyttelyihin. Anne Ollila osallistui mm. vuoden eurooppalaiseen akvarellitaiteen katselmukseen Genovassa
Näyttely Akvart galleriassa 15.-28.10.2012
Tuula Palmunen-Saari
OSUUSKUNNAN ILTAA VIETETÄÄN AKVARTISSA keskiviikkona 10.10. KLO
18. Käy katsomassa lähemmät tiedot uudelta "Jäsenille" sivultamme.
Osuuskunnan uutiset ja tiedotukset jäsenille löytyvät useimmiten kyseiseltä
sivulta.
(LK)
Suomen Akvarellitaiteen Yhdistys kunnioitti Helene Schjerfbeckin 150. syntymäpäivää 10.7. järjestämällä Suuren Maalaustapahtuman Helsingissä. Samalla vietettiin perinteistä Suomen Kuvataiteiden päivää. Osallistujia oli pitkälti toista sataa.
Maalauspäivän aikana parin päivän näyttelyyn tuotiin noin 300 työtä. Yleisön mielitauluksi äänestettiin samalla äänimäärällä Tuikku Tenhovuoren ja Irja Tikan maalaukset ja seuraavaksi Jarmo Virmavirran työ.
Sää oli lämmin ja aurinkoinen huolimatta sääennusteista, jotka olivat lupailleet sadetta. Akvarellimaalarit levittäytyivät iloisina porukoina eri puolille Helsinkiä, mm Kasvitieteellinen puutarha oli suosittu paikka.
Akvarellitaide sai runsaasti tunnettuutta maalaustapahtuman kautta, varsinkin kun tiedotusvälineet, jopa valtakunnalliset TV-uutiset huomioivat sen. (LK)
(Suomen Akvarellitaiteen yhdistys on AKVART osuuskunnan jäsen ja yhteistyökumppani)
Keskeisiä ovat väri,valo. rytmi ja liike
”Vesivärien keveys ja välittömyys antavat mahdollisuuden hetkellisten tunnetilojen ja kokemusten ilmaisemiseen. Ne voivat olla ohikiitäviä tärkeitä tuokioita, välähdyksiä elämän varrelta lapsuudesta lähtien tai havaintoja ympäristöstä. Maalaan omista elämyksistäni ja muistikuvistani ilman selityksiä. Keskeisiä ovat väri ja valo, rytmi ja liike. Toisinaan pysähtyminen ja hiljaisuus ovat tarpeen olennaisen etsinnässä”, Irma Uuskallio tilittää omaa taidettaan
, akvarelli. Pitkän päivätyön tutkijanakin tehnyt taiteilija arvioi, etteivät elämän tärkeimmät asiat ole urassa tai suorituksissa vaan elämän ainutkertaisuuden kokemisessa.
Taiteilija kiittää kotiaan ja karjalaista sukuperintöään siitä, että hän on lapsuudesta alkaen saanut elää taiteen ja kauneuden ympäröimänä. Hän itse jatkaa samojen perinteiden vaalimista Viipurin taiteilijaseurassa, sen puheenjohtajana vuodesta 2005. Hänen taidettaan on nähty lukuisissa näyttelyissä ympäri maan ja USA:ssa.
Irma Uuskallion taidetta on arvioitu kubistiseksi ja fauvistiseksi; joka tapauksessa hänen ilmaisunsa on aina ekspressiivistä, oli se sitten rajua tai herkkää, voimakasta tai haurasta, ylevää tai arkipäiväistä. Kaikki on itse koettua,
omasta elämästä poimittua. Hänen akvarelliensa väreistä on sanottu, että ne ovat runsaat ja heleät, suorastaan välimerelliset. Myös niistä taiteilija ammentaa voimaa.
Niin kuin monelle taiteilijalle myös Irma Uuskalliolle taiteen tekeminen on mahdollisuus avartua myös ihmisenä. ”Olen jatkuvalla löytöretkellä etsimässä parempaa ja kauniimpaa, jonka soisi maailmassa lisääntyvän ja joka voisi tuoda iloa ja kevennystä elämään,” taiteilija arvioi.
Tuula Palmunen
Sirpa Erkinharju ja Pirkko Hirsimäki saivat ajatuksen yhteisnäyttelyiden pitämisestä yhdellä lukemattomista ansioituneiden taiteilijoiden vetämistä maalauskursseista. Tämä on heidän viides yhteinen näyttelynsä.
Meri ja saaristo mieliaiheena
Pirkko Hirsimäki on maalannut yli 25 vuotta eri tekniikoilla. Akvarellimaalaus on osoittautunut vuosien varrella mieluisimmaksi tekniikaksi. Hän maalaa mielellään luonnossa, meri, saaristo ja Lappi ovat hänen mieliaiheitaan. Meri kiehtoo kauneutensa ja vaihtelevaisuutensa takia. Viimeisin maalausmatka tehtiin viime syksynä Toscanaan, jossa maiseman kerroksellisuus, sypressien silhuetit ja valo ihastuttivat. Pirkolla on myös kamera aina mukana maalausmatkoilla ja luontoretkillä.
Sirpa Erkinharju on maalannut kaiken kaikkiaan kaksi vuosikymmentä.
Vuosien varrella maalaamiseen on tullut yhä useampia tekniikoita.Taiteellisen ilmaisun painopiste on hänen omien sanojensa mukaan siirtynyt ulkokuvista sisäkuviin. Maalaamisen edetessä työ alkaa usein elää omaa elämäänsä; alkuperäinen aihe jää taka-alalle. Inspiraation lähde voi olla mikä tahansa, toisinaan ensimmäinen satunnaiselta vaikuttava siveltimen veto, josta työ jatkuu
"itseohjautuvasti". Esittävän ilmaisun rinnalle on tullut puoliabstrakti ja abstrakti työtapa. Myös väriskaala on muuttunut ja monipuolistunut; murrettujen värien rinnalla on nyt puhtaat, kirkkaat ja valoisat värit. Jopa siveltimen koko on suurentunut. (LK)
Kevätmielellä AKVARTissa
Renessanssitaiteilija Botticellin maalaus Primavera, nuori neitonen kukkapilvi ohimoillaan, on tuulahdus keväästä vuosisatojen takaa. Kevät on edelleen yhtä heleä, yhtä uusi ja riemukas.
Akvart galleriaan kevään tuovat espoolaiset tunnetut taiteilijat Sirkka Aranko, Tutta Kauppila, Tarja Kleemola ja Liisa Vanhala, joiden töissä näkyy ja tuntuu renessanssin uusi syntymä.
Taiteilijat kuvaavat sekä esittävissä että abstrakteissa töissään kevään ensimmäisiä pälviä, paljasta maata jalan alla, ensimmäistä sinivuokkoa, peipposen viserrystä. Taiteessaan he ovat intohimoisia akvarellisteja, joille veden käyttäytyminen paperilla väriä kirkastaen on tuttu ja aina uusi ihme.
”Akvarelli syntyy, kun viiva ja väri kohtaavat veden. Se syntyy spontaanin tuoreesti rehevillä väreillä tai herkästi kuullottaen kerros kerrokselta”, Tarja Kleemola kuvaa keväisiä akvarellejaan.
Liisa Vanhala taas kertoo hurmioituvansa maiseman ja mielen avaruudesta kohottaessaan katseensa kengänkärjistä taivaalle. Siinä onkin siveltimellä tavoittamista.
Keväällä puhkeaa uusi elämä; ajatukset ja mielikin puhdistuvat, mikä näkyy ja tuntuu taiteessakin.
Teksti Tuula Palmunen
Suomen Akvarellitaiteen yhdistys järjestää Helsingissä Helene Schjerfbeckin syntymäpäivänä 10. heinäkuuta 2012 Suuren Maalaustapahtuman ja
osallistuu sitenvalovoimaisen taiteilijan 150-vuotisjuhlallisuuksien järjestämiseen.
Yhdistyksen aloitteesta kyseistä päivää on vietetty vuodesta 2004 lähtien
Suomen Kuvataiteen päivänä. Yhdistyksen tavoitteena on mm.saada päivä yleiseksiliputuspäiväksi Suomessa.
Suureen Maalaustapahtumaan ja siihen
liittyvään näyttelyyn toivotaan runsaastiakvarellisteja maalaamaan näkymiä Helsingistä.(LK)
Lue lisää
Tuula Palmunen-Saari on tehnyt ansiokkaan artikkelin Helene Schjerfbeckin elämästä ja taiteesta. Julkaisemme sen seuraavassa.
"............
Lahjoittakaa lapsillenne kauneus
jollaista ei ihmissilmä ole nähnyt,
lahjoittakaa lapsillenne voima
jolla murtaa auki taivaan portit.”
Edith Södergran
Mielessäni yhdistän taiteilija Helene Schjerfbeckin runoilija Edith Södergraniin. Kumpikin oli yksinäinen, kummankin elämää leimasi sairaus: Helene vammautui neljävuotiaana pudottuaan jyrkistä portaista, Edith sairastui 16-vuotiaana keuhkotautiin. Molemmat elivät pitkään äitinsä kanssa kahden ja tekivät työtään eristäytyneenä, taiteelleen omistautuen. Perhettä kumpikaan ei perustanut. Rahaa tai kunniaa he eivät saaneet, paitsi Helene vanhoilla päivillään, mutta kummankin maine ja arvostus tuntuvat kaiken
aikaa kasvavan, myös maamme rajojen ulkopuolella.apsu Helene Schjerfbeckin (1862-1946) taiteellinen lahjakkuus ilmeni hyvin varhain, mikä viitoitti tytön tietä taiteilijaksi. Vakavasti lonkkavammaisesta tytöstä tuskin tulisi koskaan perheenemäntää. Toisaalta vamma tarjosi vaihtoehdon, luvan omistautua taiteelle. Taiteilijan nuoruuskuvat esittelevät viehättävän, punaposkisen tytön, jonka kohtalona ilman vammaa olisi todennäköisesti ollut avioliitto, niin kuin oli tapana.
Lahjakas tyttö pääsi jo 11-vuotiaana erityisluvalla Suomen taideyhdistyksen kouluun yhdessä Helena Westermarckin kanssa, josta tuli hänen elinikäinen ystävänsä. Naimattomat naistaiteilijat pitivät myöhemminkin yhtä. Mm. Anna Thilen ja Maria Wiik, joihin myöhemmin liittyi Venny Soldan, olivat hänen elinikäisiä ystäviään.
(Kuvia Helene Schjerfbeckin maalauksista löytyy googlesta kohteesta "Kuvat aiheesta Helene Schjerfbeck)
Kaija-Leena Hänninen on Savonlinnan seudun taiteilijoiden priimus motor, aktiivinen ja innostunut taiteilija, kurssittaja ja Rantasalmen akvarellikesän sielu.
Tehtyään kuvia 40 vuotta, osallistuttuaan noin 80 yhteisnäyttelyyn, pidettyään noin 50 omaa näyttelyä ja kurssitettuaan
Näyttelykutsu Kaija-Leena Hännisen "Hännistä"-näyttelyyn
lukemattomia akvarellistisukupolvia Kaija-Leena Hänninen voi kyllä todeta, että harrastuksesta on tullut työ, rakas työ.
Kaija-Leena Hänninen aloitti öljymaalarina niin kuin monet muutkin akvarellistit, mutta jo vuonna 1971 akvarelli vei hänet mukanaan, ja sillä tiellä hän on edelleen.
”Akvarellisti ei ole koskaan valmis, vaan aina voi kehittyä ja löytää uutta. Uusia ideoita tulee vastaan joka päivä missä tahansa tilanteessa. Lähtökohtana voi olla vaikka sana tai lause, muisto, tilanne.”
”Akvarellissa on jännittävää antaa vapaus vedelle ja värille. Vesi tekee merkillisiä temppujaan, kun se pääsee valloilleen ja väri seuraa. Niiden kautta haluan löytää uutta ja edelleen kehittyä. Akvarelli ihastuttaa ja raivostuttaa. Viivan raivo ja herkkyys, pelkistäminen ja rönsyily, kaikki se pitää taiteilijan ikuisesti pihdeissään”, taiteilija itse kertoo.
Kiinnostava kilvoittelu veden kanssa synnyttää jatkuvasti uusia ajatuksia, ideoita, muotoja ja tyylejä.
Tuula Palmunen-Saari
AKVART gallerian näyttelyvuosi 2012 alkoi 3.1. Marja Malin näyttelyllä "Tiellä".
Näyttely jatkuu 15.1. asti. Kuten tähän asti, näyttelyt vaihtuvat kahden viikon välein.
Alkuvuoden näyttelyluettelo on sivulla "näyttelyt". Kuluvasta vuodesta odotetaan kiinnostavaa ja antoisaa näyttelyvuotta.
Seuraava näyttely on Kaija-Leena Hännisen "Hännistä" näyttely. Kts. sivua "näyttelyt".
Tälle sivulla on linkkejä mielenkiintoisiin akvarellitaiteeseen liittyviin kohteisiin. Kohdassa "Akvarellikurssit" julkaisemme yhteistyökumppanimme Suomen Akvarellitaiteen Yhdistyksen aihetta käsittelevän linkin. Linkkien määrää lisätään kun ehditään.